ERF #2-2010: Falkenberg

Uppladdning

Första gången på 600cc (...det var dock på Anderstorp)

Inför Race nr 2 hade hela teamet förberett sig väl; både jag och Pysch hade vurpat varsin gång i schikanen på Falkenberg och Aze hade passat på att köra banan för första gången!!! Aze hade även konverterat till den ortodoxa 600cc-tron varför det var beslutat att vi fortsätter köra på Pyschs CBR600! Det outtalade kravet från team-chefen (Aze) om fysisk träning hade även tvingat mig att gå tillbaka till mitt gamla, uttänjda skinnställ vilket var förbannat skönt! Förutsättningarna kunde alltså anses goda!

Kvalet

Inför kvalet kändes vi dock ganska förberedda gentemot hur det var på Anderstorp. Denna gång hade hojen både soppa, bromsbelägg OCH en förare när det var dags att gå ut. Aze gick ut först, därefter Pysch och sist jag själv (som tillbringade hela min kvaltid bakom SafetyCar 8( ). Aze satte en bästa tid på 52.205 vilket ledde till 30:e startplats (NEC+REC).

Starten

Inför starten har vi fått förstärkning i depån; Falkeman, Styret och Jennie skall tillsammans sköta tankning och så fort de fått på sig blåställ såg det ut som de aldrig hade gjort något annat här i livet. Styrets polare Harry är också med som pepp-talker! Aze har bestämt sig för att ta starten … trots att han ser jävligt taggad ut så kommer han iväg lite segt … startnerver. Han överlever dock schikanen (som vanligtvis brukar vara en massaker … men inte idag 8)) och efter ca 45 s ser vi honom återinträda i atmosfären igen och gå ut på rakan. Han kör stabilt på 53-tider och låga 54:or framt.o.m varv 12 då något konstigt händer – istället för att krokna för värme och nervpress kommer han på att han har snabbgas och sänker sig med 2.3 s och kör teamets bästa varvtid på 51.390. Grymt jobbat och grattis till nytt personbästa!

Race:et

Depåteamet ... (foto: Styret)

Efter riktigt stabil körning på 51:or och 52:or blir det efter 50 varv en krasch och då SafetyCar åker ut passar de flesta team, som inte redan åkt in, på att genomföra förarbyte … dock inte #52 Azeracing – den gubben lägger ribban för resten av teamet genom att fortsätta 14 varv till, då SafetyCar går ut för andra gången!!! Depå-teamet genomför en lyckad tankning och jag kan därefter gå ut på mitt första pass! Efter en halvseg start hittar jag dock ett ganska bra flyt och kör hyggligt stabilt på mestadels 52:or och 53:or. Efter 40 varv (så få varv kändes det inte som då) gick jag in i depå och byter till Pysch. Han kör en nästan identiskt stint, även han 40 varv och då han kommer in verkar det inte vara några som helst problem med den skadade tummen från vurpan!Summasummarum: Då alla team-medlemmar kört varsitt pass hade ingen vurpat, tankpersonalen var på bettet och hojen funkade klockrent!!!

Resten av racet förlöper sedan enligt denna procedur – alla medlemmar kör stabila pass även om tempot sjunker något efter hand! En sak som vi märker är att golvmattan från SAAB:en med en påklistrad #52-dekal, som vi använder som depåtavla, förvisso fungerar men kanske inte är det mest iögonfallande komnunikationsmediumet … detta blir något att förbättra inför nästa race! Likaså måste vi utveckla ett bättre signalspråk så att föraren kan signalera tankning, däcksbyte, förarbyte, hojproblem osv … hade personligen lite problem att, i slutet av min andra stint, signalera att bakdäcket började kännas halkigt … jag klappade ihärdigt på hojen för markera att det inte rörde sig om förarbyte eller soppa men det skapade mest frågetecken i depån … högst förståligt 8)

Då Pysch är ute på sin andra stint kommer jag och Aze överens om att det är lika bra att göra ett bakdäcksbyte. Endurance-veteranen Skalman påminner oss om att det är bättre att ta sig i mål någon placering sämre än att krascha p.g.a gummibrist!!! Då Pysch kommer in igen hoppar han direkt av hojen och styr upp vårt första däcksbyte under race! Hela bytet tar bara drygt 5 min vilket känns helt OK då vi inte har specialverktyg eller stöd!!! Gött jobbat av hela teamet men speciellt av Pysch!!!

Efter ett tredje monsterpass av Aze går jag ut på vad som antagligen blir sista stinten … dock gör vi ingen tankning. Tröttheten börjar ta ut sin rätt och det går ca 1 s långsammare per varv än tidigare. Innan jag gick ut såg jag att vi klättrat rejält i placeringen … nu gällde det bara att hålla ihop det sista utan att halka av bana eller hoj!!! Varven och minutrarna går och jag börjar kika på bensinmätaren som jag annars tycker brukar visa konstant fullt. Nu försvinner nivåmarkeringarna en efter en … funderar på om jag ska våga chansa … ett tankstopp nu kommer antagligen få oss att falla drastiskt i placeringarna … ett bensinstopp, å andra sidan, skulle antagligen skapa vissa interna spänningar i teamet!!! Då sista markeringen försvunnit och jag ligger på rödstrecket börjar jag vinka till depån att jag MÅSTE tanka … kommer in, depå-personalen gör en snabb tankning på några liter och jag får höra att vi innan jag gick in låg 5:a i REC och att jag bara ska SKYNDA mig ut igen!!!

Målflagg

Jag, Aze och Pysch nöjda efter målgång. (foto: Rachin Rachid?)

Till slut ser jag äntligen målflagg … oerhört skönt … sista två varven gick i rent touring-tempo på 55-tider i ren nervositet för att krascha! Vid målgången väntar teamet och alla ser lättade och glada ut. I och med tankningen föll vi dock från 5:e till 9:e plats i REC och 17 totalt men vi var alla oerhört glada för förbättringen sedan Anderstorp … och det skilde bara ett varv till 5:e platsen så det var oerhört tajt! När jag studerade utskriften av varv-summeringen så såg jag att jag hade kört 8 varv efter tankningen och det är högst tveksamt om vi hade klarat det på rödmarkering och ren vilja … tror inte det … sover bättre med den övertygelsen i.a.f 8)

Summa

9:a i REC och 17:e i NEC + REC !!! Inte illa … inte illa alls! Och framförallt var det himmla sköj och mycket färre stressmoment än förra gången! Oerhört bra jobbat även av depåpersonalen som i allra högsta grad skall känna sin del i det hela … hade vi tre själva fått springa fram och tillbaka till tankningen, som vi började racet på Anderstorp, i sommarvärmen med hjälm och skinnställ hade vi antagligen parkerat hojen i ett grustag redan innan halvtid! Nu har vi också identifierat 4 team som nästa gång ska få betala tillbaka till oss vad vi anser var en stöld av fyra placeringar.

Mårten Förgöraren

2 Responses to “ERF #2-2010: Falkenberg”

 • If you will get married soon, you will surely be confident that your special day’s
  photos will be of top overall quality. The photographer makes use of unique concepts and employs various camera angles.
  Ask for price packages Almost every sydney wedding
  photographer offers a number of packages.
  6b2815302ae668858908bf0c5578238d

 • ig

  Terrific article! That is the type of information that are meant to be shared around the web.
  Disgrace on Google for now not positioning this post higher!
  Come on over and visit my web site . Thank you =)
  6b2815302ae668858908bf0c5578238d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *