0

Volvo V50 – Byte av kupéfilter/pollenfilter

Det här är en steg-för-steg-instruktion för hur man kan gå tillväga för att byta kupéfilter/pollenfilter på sin Volvo V50. Jag har gjort den här instruktionen av tre anledningar: 1) Byte av kupéfilter på V50 bör göras varje år men ändå är detta inte en trivial åtgärd!? (gissar på att detta är en Ford-lösning snarare än en Volvo-lösning … alldeles oavsett så är det en riktig skit-lösning) 2) Jag köpte en Haynes mek-manual och dess beskrivna förfarande (med åtgärder från passagerarsidan), stämde inte alls in på min bil och 3) jag hatar det faktum att varenda instruktion nuförtiden görs som YouTube-videos … det finns förfaranden som jag tycker är bättre att beskriva i steg (detta är ett sådant) som en instruktion som kan skrivas ut på papper … och dessutom behöver jag ofta använda min telefon som ficklampa (detta är ett sådant tillfälle). Så, om någon annan föredrar utskrivbar steg-för-steg-instruktion istället för YouTube-clip, håll till godo!

I mitt fall handlar detta om en 2012 års Volvo V50, d.v.s sista årsmodellen (classic). Min är en diesel men jag misstänker att samma förfarande kan användas på bensinarna.

Steg-för-steg: Byte av kupéfilter/pollenfilter

 1. Förfogar Du över en officiell mek-manual, använd den i första hand. Men har Du, likt jag, köpt Haynes Gör-det-själv-handbok så tycker jag inte att den fungerade för detta moment. Jag hade dock nytta av boken för att se vilka interiörspaneler m.m. som behöver demonteras och hur det går till.
 2. Använd med fördel ett liggunderlag el.dyl om Du har ömma knän. Jag har korsbandsopererat knä OCH ont i ryggen men tyckte inte att ryggen tog mer stryk av det här (ta i trä). Jag använde en snömadrass hursomhelst. Edit: dagen efter hade jag inte heller mer ont i ryggen.
 3. Tillse att Du har tillgång till följande verktyg:
  * Standarduppsättning av Torx-mejsel/bits.
  * 10 mm hylsa till hylsnyckel eller spärrhandtag. Gärna även en >5 cm förlängare/distans mellan hylsa och spärrhandtag.
  * En burk/(glass)låda att lägga skruvar och muttrar i.
 4. Överväg att koppla ur batteriet eller koppla in en laddare och ge batteriet lite finladdning medan Du mekar. För detta moment mekar man med förardörren öppen och då är viss panelbelysning per default tänd. Är man inte snabbaste meken i stan kan det vara jävligt surt att dra ur all kräm ur batteriet för att sedan behöva ta bussen och köpa ett nytt, dyrt bilbatteri.
 5. Dra försiktigt bort panelen till vänster om instrumentbrädan. Den är inte fastskruvad på något sätt.
 6. Skruva loss 3 st torx (se pilar nedan) vilka håller plastpanelen som sitter under ratten. Tillse samtidigt att ratten är justerad till sitt översta läge för att ge största möjliga mekutrymme.
 7. För att helt och hållet demontera plastpanelen under ratten, lossa försiktigt plastpluggen vid lufthålet till vänster (se bild). För att lossa plastpanelens högra fäste, dra försiktigt mittplastpanelen bakåt så att även denna lossar. Innan plastpanelen under ratten kan lyftas bort måste till sist kontakten till panellampan (på insidan av panelen) kopplas ur. Därefter är alltså plastpanelen under ratten samt mittplastpanelen helt demontenterade.
 8. Demontera gaspedalen (gas-by-wire) genom att med 10 mm hylsnyckel (och spärrhandtag) lossa 3 st muttrar (ungefärlig placering, se röda pilar i bild). Lossa även kontakten till gaspedalen genom att trycka på spärren och dra ur kontakten (vit pil). Gaspedalen är därefter helt demonterad.

 9. Ta bort locket (gul pil) till kupéfilterfacket genom att först, med handkraft, skruva av den vita plastvingmutterskruven (röd pil).


 10. Hängslen & livrem: Innan det gamla filtret dras ur sitt fack kan det vara klokt att riktningsmärka filtret på ett för Dig själv meningsfullt sätt eftersom fabrikstryckta markeringar på ovansidan inte syns i detta läge. I bilden har jag satt en liten silvertejpbit med en pil i bilens färdriktning (luftriktningen är åt andra hållet och verkar vara förtryckt på filtrena). För att få ur filtret trycker jag ihop det en aning och drar åt vänster och därefter nedåt när filtret kommit bakom bromspedalen.
 11. Innan det gamla filtret kasseras jämför jag att det nya filtret verkar vara av rätt dimensioner … att det ser likadant ut helt enkelt.
 12. Innan det nya filret trycks in, dammsug i luftfilterfacket för att få bort allt gammal kvarliggande bös. Eftersom jag aldrig orkar dammsuga annars dammsög jag även runt om i fotbrunnen också. Om Du normalt har barn i baksätet kan Du överväga att dammsuga där också … om det känns viktigt just nu.


 13. Tryck försiktigt in det nya filtret (OBS! kolla en gång extra att det sitter åt rätt håll) och montera sedan tillbaka allt i omvänd ordning. Var även extra noga med att skruva åt alla 3 st muttrar för gaspedalen så att den inte trillar av i något känsligt läge.
 14. Starta bilen, kolla att gaspedalen svarar samt fröjdas och njut av bättre kupémiljö ett helt år!
 15. (Köp gärna en av mina T-shirts (Disinformed Prints)).